Topsector logistiek

Trade Compliance en Border Management

Trade Compliance en Border Management (TC&BM) zet zich in voor het versterken van de positie van Nederland als European Gateway door middel van het bieden van de juiste kaders, inclusief optimale facilitering van de internationale handelsketens. De actie richt zich op het integreren van effectief toezicht in de logistieke keten door samenwerking tussen de inspectiediensten en het bedrijfsleven. Het toezicht wordt hierdoor eenvoudiger, goedkoper en effectiever.

De topsector wil deze handelsfacilitatie nog verder ontwikkelen. Dat gebeurt door vernieuwende toezichtsconcepten te ontwikkelen en procedures te vereenvoudigen en te stroomlijnen. Recente studies naar de regeldruk in importketens geven aan dat de vermijdbare kosten zo’n 250 miljoen per jaar bedragen en dat de kosten per container kunnen oplopen tot wel 1.200 Euro. De impact van het handelsverdrag tussen Europa en de VS (TTIP) biedt voor Nederland een potentiele besparing op compliance kosten van ruim 4 miljard Euro, voornamelijk in de sectoren Agri & Food, High Tech Systems & Materials (productveiligheid en douane), High Tech (exportcontrol en dual use compliance) en Chemie (REACH veiligheid en douane). Trade facilitation is dus ook voor Nederland een miljardenpropositie.

De actie Trade Compliance en Border Management heeft de volgende doelen:

  • De transitie van transactiegericht toezicht naar systeemgericht toezicht;
  • Betere afstemming tussen verschillende inspectiediensten in het kader van ‘coordinated border management’ en de inspectielast verminderen door optimaal gebruik te maken van reeds beschikbare informatie.
  • Traditionele controles verleggen van een vaste locatie aan de grens naar plaatsen dieminder verstorend zijn voor de logistieke processen van bedrijven, ook wel ‘pushing out the border’ genoemd.

Nieuws over TC&BM is hier te vinden.

© Topsector Logistiek