Home events Kansen en uitdagingen rondom de elektrificatie van bouwmaterieel

Kansen en uitdagingen rondom de elektrificatie van bouwmaterieel

De uitstoot van mobiele werktuigen, ook wel Non-Road Mobile Machinery (NRMM) genoemd, valt volgens het Klimaatakkoord onder de uitstoot van logistiek. Bouwmaterieel wordt vaak intensief gebruikt en is vele uren per dag operationeel: daarbij stoot het zowel CO2 als NOX en fijnstof (PM10) uit. Er is een grote maatschappelijke behoefte om zowel de stikstof-, fijnstof- als CO2-uitstoot van bouwmachines te reduceren.

De elektrificatie van deze mobiele werktuigen kan zorgen voor een grote vermindering van CO2-uitstoot en een eliminatie van de uitstoot van lokale afvalstoffen en fijnstof. Daarnaast is een elektromotor energie-efficiënter, zijn de onderhoudskosten een stuk lager en zorgen ze voor vermindering van geluidsoverlast.

Het aanbod van kleine volledig elektrische bouwmachines neemt al snel toe. Er is nog nauwelijks aanbod voor middelgrote en grote bouwmachines, die de grootste groep vormen.

Wat komt u te weten tijdens dit webinar?

In dit webinar zullen de kansen en uitdagingen rondom de verduurzaming van met name groot bouwmaterieel gepresenteerd worden aan de hand van praktische voorbeelden.

De experts

Bas Verkaik is de oprichter van SPIKE technologies, een bedrijf dat geavanceerde batterijsystemen ontwikkelt voor diverse industriële toepassingen, waaronder bouwmachines. Bas bezit een MSc degree in Sustainable Energy Technology aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens zijn studie bouwde hij met een aantal medestudenten en meer dan 150 bedrijven ‘s werelds eerste elektrische motorfiets die geschikt was om lange afstanden mee te rijden. Door het revolutionaire ontwerp kon 400 kilometer gereden worden en konden de batterijen in zeer korte tijd gewisseld worden. Om de werking te bewijzen reed hij ermee in 80 dagen de wereld rond. Na deze unieke reis richtte hij SPIKE technologies op.

 

Pim van Mensch (TNO) werkt sinds 2010 als onderzoeker en consultant bij de research group Sustainable Transport and Logistics. Binnen deze afdeling heeft Pim veel ervaring opgedaan in een brede range aan beleidsstudies en onderzoeksprojecten. Hij heeft unieke expertise opgebouwd over technische aspecten en real-world milieuprestaties van diverse aandrijflijnen en energiedragers. Pim heeft zich verdiept in de emissies van de non-road sector (mobiele machines, generatoren en scheepvaart),  tweewielers en licht wegverkeer, maar ook op het vlak van zwaar wegverkeer heeft hij waardevolle ervaring opgebouwd. Pim kan daarnaast een goede koppeling maken tussen real-world emissies en de effecten op luchtkwaliteit hiervan. De voornaamste klanten waar hij voor werkt zijn lokale, nationale en internationale overheden waardoor hij een allround inzicht heeft over beleid en belangen op deze verschillende niveaus.

 

Datum

25 nov 2020
Verlopen!

Tijd

11:00 - 12:00

Lokale tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:25 nov 2020
  • Tijd: 05:00 - 06:00

Kosten

Gratis

Meer Info

Bekijk het webinar

Locatie

online
Categorie
Topsector Logistiek

Organisator

Topsector Logistiek
Email
info@topsectorlogistiek.nl
Bekijk het webinar
QR code